Redirecting to uandu.de Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mini Sepet

  • Sepetinizde ürün yok.

Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir?

Propolis, arıların çeşitli bitkilerin çiçek ve tomurcuklarından topladıktan sonra kendi enzimlerini katarak elde ettikleri doğal bir arı ürünüdür.

Arılar, kovanlarını bakteri, virüs, mantar ve mikroorganizmalara karşı korumak için propolis üretirler. Propolis, arı kovanında peteklerin hijyenini sağlamak, bal peteklerini korumak, kovanın dışındaki çatlakları onarmak ve diğer böcek ve hayvanların kovana girmesini engellemek için kullanılır.

Arılar, kovanlara girerken propolisten oluşturdukları koruyucu bir kanaldan geçerler. Bu sayede dışardan getirdikleri virüs, bakteri ve mikroorganizmalardan arınırlar. Böylece hem arıların, hem de kovanlarının hijyeni sağlanmış olur.
Propolis, Yunanca’da “şehir savunması” anlamına gelen “pro (giriş, savunma) ve “polis (şehir)” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Genel olarak koyu kahverengindedir; yoğun bir kıvama ve kendine has bir kokuya sahiptir.
Binlerce yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir arı ürünüdür.

Propolisin etkisiyle ilgili çok sayıda araştırma yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Arı reçinesi olarak da bilinen propolis, kovanda virüs, mantar ve bakteri oluşumunu engelleyerek peteklerin sterilazyonunu sağlar.
İçeriği oldukça karmaşıktır ve 300’den fazla bileşeninin olduğu tahmin edilmektedir. bu da propolisin etkileriyle ilgili çok sayıda araştırmanın yapılmasına neden olmuştur.

Genel olarak propolis %50 oranında reçine, %30 balmumu, %10 esensiyel ve aromatik yağlar, %5 polen ve %5 mineral ve organik kalıntılardan oluşur. Propolis, çok çeşitli etkilere sahiptir ve insan sağlığına etkileriyle ilgili yapılan araştırmalar devam etmektedir.

Propolisin içeriğinde yoğun olarak bulunan balmumu insan metabolizması tarafından neredeyse hiç sindirilemez. Bu nedenle propolisin ham haldeyken tüketimi önerilmez ve tüketmeden önce ekstrakte edilmesi gerekir.
Propolisin etkisini gösterebilmesi yani faydalı bileşenlerinin ortaya çıkması için ekstraksyon (özütleme) işleminin doğru şekilde yapılması gerekir. Doğru şekilde özütlendiğinde, faydalı bileşenleri ortaya çıkar ve tüketime hazır hale gelir.

Propolis arı kovanında virüslere, bakterilere, mikroorganizmalara ve mantar oluşumuna karşı etki gösterir. Bu nedenle yapılan bilimsel araştırmalar genellikle propolisin antiviral, antifungal, antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikleriyle ilgilidir.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolis geçmiş yüzyıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde yararlanılan doğal bir arı ürünüdür. Antik Yunan, Antik Mısır, Roma İmparatorluğu ve hatta İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde bile propolisten yararlanıldı.
Geçmiş çağlarda başta yanık ve yaralanmalar olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde propolis kullanıldı.

Propolisle ilgili yapılan araştırmalar arttıkça, propolisten elde edilen ürünlerin sayısı ve kullanım alanları da çeşitlilik gösterdi. Propolis suda çözünür damla, tablet, burun ve boğaz spreyleri ve şurup formları en çok tercih edilen propolis ürünleri arasındadır.

Özellikle propolis suda çözünen damla ve tablet formlarıyla propolis, günlük tüketilebilen doğal besin takviyeleri arasındaki yerini aldı.
Propolis suda çözünür damla, tüm sıvı ve katı gıdalarla birlikte (su, süt, meyve suyu ve yoğurt gibi) günlük olarak tüketilebilir.
Tablet formları ise propolisin tadını sevemeyenler için idealdir. 3 besleyici arı ürününün bir arada olduğu pratik bir üründür Propolis, arı sütü ve blütenpollen içerir. Katkı maddesi ve koruyucu içermez.

Propolis Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Propolis kullanımından önce ürünün kullanım talimatları dikkatlice okunmalı, kişiyi şüpheye düşürecek bir durumun varlığında mutlaka hekime danışılmalıdır. Ayrıca kronik hastalığı olan kişiler de propolis kullanmadan önce mutlaka hekime danışmalıdır. Aynı şekilde alerjinizin olup olmadığını bilmiyorsanız; kullanmadan önce alerji testi uygulamalısınız.

Propolis Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

İlk defa propolis kullanıyorsanız, kullanmadan önce alerji testi yapmalısınız. Propolis alerjiniz var mı? Anlamak için bileğinizin iç kısmına birkaç damla propolis damlatın ve 15-20 dakika kadar bekleyin.
Propolis damlattığınız bölgede herhangi bir kızarıklık, kaşıntı veya tahriş bulunmuyorsa propolis alerjiniz yoktur demektir.

Propolis kullanımından önce dikkat edilmesi gerekenlerin bir kısmı şunlardır:


• Propolis ürünleri, önerilen yaş aralıkları ve dozajlarda tüketilmelidir.
• Her propolis gerçek propolis değildir. Bu nedenle tercih edeceğiniz propolis ürünü kaynağı belli, doğru şekilde özütlenmiş ve mutlaka uzmanlar tarafından üretilmiş olmalıdır.
• Hamile ve emziren anneler kullanmadan önce uzman tavsiyesi almalıdır.


Benzer Yazılar